Billig vit Côtes du Rhône som imponerar

Pellerin Domaines & Château ligger i St-Georges-de-Reneins strax norr om storstaden Lyon. Företaget ingår numera i välkända dryckesgruppen Boisset som har vinerier i både Frankrike och USA. Pellerin har egna vingårdar, men fungerar främst som negociant. Det innebär att man från odlare man känner, köper vindruvor eller vin och förfinar i sitt eget vineri. Just nu imponeras jag av superfyndet 2020 Côtes-du-Rhône Reserve Blanc från Pellerin, som med lätthet slår dubbelt så dyra vita viner på fingrarna.

Stekt eller grillad fisk, gärna med asiatiska toner av lime, sesamolja och koriander passar fint till Pellerins vita Côtes du Rhône. Vinet fungerar jättebra även om du har rejäl hetta i maten.

”Lyxbox” från Central Otago

Förra veckan bestämde vi oss för att februaris två sista viner skulle vara gjorda på druvan Pinot Noir. De allra bästa pinot noir-vinerna kommer från Bourgogne eller återfinns i champagne.

När det gäller vilket land som producerar de bästa pinot noir-vinerna utanför Frankrike är det en mer öppen match. Ett av länderna som definitivt är med i kampen är Nya Zeeland. Så väl i Martinborough som i Central Otago görs riktigt läckra Pinot Noir-viner. Från just Central Otago kommer veckans vin som är en lyxig box på 1500 ml. 

Till detta charmiga, generösa vin fungerar det bra med stekt fisk som serveras med ugnsbakade rotsaker, men det är också ett vin som fungerar utan mat eller bara något litet snacks.

Riktig bourgogne till fyndpris!

För två veckor sedan landade vi digitalt i Tyskland med fokus på druvan Riesling. Nu avslutar vi februari med ytterligare två viner som passar bra till fisk, kål och rotsaker som är i säsong i januari och februari.

Vi väljer att satsa på två viner gjorda på druvan Pinot Noir. Druvan Pinot Noir är mest känd som den ädla rödvinsdruvan i Bourgogne, men också som en av tre druvor som används i champagne. Pinot Noir är också bland odlare känd som en kinkig och svårodlad druva som kräver god omvårdnad och inte trivs på många växtplatser.

Kanske är det därför som Pinot Noir-viner sällan är billiga att köpa. Vi har dock hittat två viner som är mycket bra och prisvärda och som dessutom fungerar bra med säsongens råvaror.

Vi börjar i självaste Bourgogne och hos den ganska stora producenten Francois Martenot. Företaget gör ett flertal olika cuvéer och vi har valt den billigaste som finns på Systembolaget. Redan i Francois Martenot Bourgogne Rouge, som kallas Cuvée Prestige får man fina Pinot Noir-toner.

Vinet fungerar bra till stekt fisk som serveras med en ugnsbakad rotselleri med brynt smör.

Superfynd från Von Winning

Förra veckan var vi på besök i regionen Rheingau. Nu förflyttar vi oss lite söderut till den varma och stora vinregionen Pfalz, som ligger som en förlängning av Alsace i Frankrike. Här odlas självklart Riesling, men även röda druvor som Pinot Noir trivs i det varma klimatet.

Von Winning är ett relativt nytt namn i den tyska vinindustrin, men långt ifrån ett nytt vineri. Egendomen grundades 1849 av Friedrich Deinhard och hette fram till 2008 Dr. Deinhard. Kring millennieskiftet köpte Achim Niederberger tre klassiska vinerier: Dr. Deinhard, Bassermann-Jordan och Reichsrat von Buhl. Efter stora investeringar och kärleksfull restaurering av egendomarna är de åter uppe på den absoluta toppen av tyska vinegendomar. Von Winning har 50 hektar vingårdar där de bästa är Kalkofen, Kieselberg, Langenmorgen och Paradiesgarten i Deidesheim, Pechstein, Jesuitengarten och Ungeheuer i Forst och Reiterpfad i Ruppertsberg.

2019 Win Win är även det ett mycket användarvänligt vin som fungerar bra till det mesta. Senast provade jag det till torskrygg med stekta kantareller, vilket var en härlig kombination.

Härlig Riesling på box och flaska

För två veckor sedan landade vi digitalt i den spanska regionen Galicien och dess fina vindistrikt Rías Baixas. Nu fortsätter vi till ett område vars viner fungerar bra till såväl fisk som kål och rotsaker, nämligen Tyskland och druvan Riesling.

Vi startar i Rheingau, som utan tvekan är ett av Tysklands finaste vindistrikt. Området är beläget längs floden Rhens högra strand från Wiesbaden till Lorch. I den berömda byn Johannisberg ligger familjeföretaget G H von Mumm, som har en lång och spännande historia och ja, familjen startade också ett champagnehus som fortfarande bär dess namn.

Idag äger man 65 hektar i 16 olika vingårdar i Rheingau. 20 hektar är klassade som Erstes Gewächs. De berömda vingårdarna Berg Rottland och Berg Schlossberg i Rüdesheim och Jesuitengarten i byn Winkel är tre kända vingårdar. 50° Riesling Trocken är ett av husets billigare viner och alltid mycket prisvärt. Man hittar det i Systembolagets fasta sortiment.

Till 50° Riesling Trocken kan man äta det mesta, så varför inte en bit stekt eller grillad fisk med en ugnsrostade rotsaker.

Fantastiskt vin från Galicien

Förra veckan landade vi i den spanska regionen Galicien och dess fina vindistrikt Rías Baixas, vars vita viner slog igenom internationellt på 1990-talet. Här hittar vi Bodegas Albamar, ett familjeföretag med vingårdar från mitten på 1980-talet. Vinmakaren Xurxio Alba har på kort tid satt Bodegas Albamar på kartan. Närheten till Atlantkusten bidrar med krispig syra och viss sälta i smaken på vinerna.

Ett riktigt fynd från Bodegas La Val

Som vi berättade i förra veckans vintips försöker vi i år kombinera två av våra favorithobbys, dels att hitta riktigt prisvärda viner, dels att para ihop dem med närproducerade råvaror eller svenskt mathantverk.

De två första veckorna på året har vi mentalt rest till den italienska vinregionen Marche, där man i årtionden gjort bra och mycket prisvärda viner.

Vår resa tar oss nu till den autonoma regionen Galicien i nordvästra Spanien. Det är ett slående vackert landskap som breder ut sig utefter Atlantkusten från Ribadeo ner mot Vigo, direkt norr om gränsen till Portugal. Regionen har också en rik gastronomisk tradition med mycket fisk och skaldjur på menyn.

Den mest kända av Galiciens fem klassificerade vinregioner är Rías Baixas, som betyder ungefär låga flodinlopp, och här härskar druvan Albariño.

Albariño är en vit druva med ursprung i Spanien. Egentligen är det bara i Spanien och Portugal den har odlats och uppskattats tidigare, men efter stora framgångarna under de senaste åren finns det både amerikanska och australiska producenter som börjat plantera druvan. Albariño är spännande, eftersom den både har bra syra och fin aromatik.

Rías Baixas har en lång historia som vinproducerande område, däremot var det inte förrän på 1990-talet som det började bli ordentligt känt. Först 1988 fick området sitt DO status och består i dag av fem underregioner som ligger geografiskt avskilda från varandra. Val do Salnés, Ribeiro do Ulla, Sotomaior, O Rosal och Condado de Tea. Av dessa är Val do Salnés det som betraktas som regionens verkliga ursprung. Bodegas La Val grundades av José Limeres 1985. Företaget förfogar idag över 90 hektar vingårdar fördelat över fem olika egendomar i underområdena O Rosal och Condado de Tea.

Veckans vin vecka 2

Som vi berättade i förra veckans vintips försöker vi i år kombinera två av våra favorithobbys dels att hitta riktigt prisvärda viner, dels att para ihop dem med närproducerade råvaror eller svenskt mathantverk.

De två första veckorna på året har vi mentalt rest till den italienska vinregionen Marche, där man i årtionden gjort bra och mycket prisvärda viner. Veckans vin är rött och finns i Systembolagets ordinarie sortiment både på box och flaska. Producenten heter Ciù Ciù di Bartolomei och grundades 1970 av makarna Pasquale och Anna Bartolomei. Idag drivs egendomen av sönerna Massimilian och Walter Bartolomei. Egendome,n som omfattar cirka 180 hektar, ligger på kullarna utanför staden Offida som idag har DOCG-status.

Till detta generösa, smakrika vin med fina toner av mörka bär och torkade örter serverar jag gärna rostade rotsaker, gärna kryddade med timjan och/eller rosmarin, som kan stå för sig själva eller kombineras med kött, fisk eller stekost.

Veckans vin vecka 1

Umani Ronchi är ett stort, familjeägt vinhus med verksamhet i både Marche och Abruzzo. Vinegendomen har fått sitt namn av Dr. Gino Umani Ronchi och grundades 1957. Sedan nästan femtio år drivs företaget av Bianchi-Bernetti-familjen. Den totala produktionen uppgår idag till cirka tre miljoner flaskor per år. Det långsiktiga målet är fem miljoner flaskor. Umani Ronchis vingårdar i båda regionerna genomgår för tillfället en omställning till ekologisk odling. Man tillverkar några av Italiens mest prisvärda viner och basvinerna Casal di Serra Classico Superiore och Montepulciano d’Abruzzo Bianchi slår ofta dubbelt så dyra viner i blindprovningar. Noterbart är också att de flesta av husets viner klarar minst fem års lagring utan problem, vilket är imponerande.

Till detta rena och fräscha vin äter jag gärna gravad lax på fint skuren eller riven rättika. Lite japansk soja eller ponzu samt lite dill är allt som behövs. Vill man snofsa till det lite mer kan man marinera delar av rättikan och en mindre rödlök i risvinäger för att få en spännande smakbrytning.

Vinnare av Dina Viners årliga blindprovning är: Brut Classique från Alfred Gratien

Trots årgångschampagnernas fördelar är det NV-champagne (non vintage) som är viktigast i Champagne. NV-champagne, som på svenska brukar kallas standardchampagne eller årgångslös champagne, är den viktigaste produkten för 99 procent av alla champagnehus. Det är på denna produkt man tjänar merparten av sina pengar, och det är också här som yrkesskickligheten sätts på riktigt stora prov. Vem som helst kan göra en bra årgångschampagne i liten skala ett riktigt bra år, men att år efter år producera en högkvalitativ, hustypisk cuvée ställer stora krav på professionalitet samt en stor källare med äldre viner för att göra harmonisk cuvée.

I år är vinnaren en champagne som av någon oförklarlig anledning inte varit med och tävlat så ofta tidigare. Vinnaren är NV Brut Classique från Alfred Gratien. Juryns motivering lyder: “Med charm, trogen, personlig husstil, komplexitet och härligt läskande frukt har denna mustiga champagne något för alla!”