Vecka 3

Ett riktigt fynd från Bodegas La Val

Som vi berättade i förra veckans vintips försöker vi i år kombinera två av våra favorithobbys, dels att hitta riktigt prisvärda viner, dels att para ihop dem med närproducerade råvaror eller svenskt mathantverk.

De två första veckorna på året har vi mentalt rest till den italienska vinregionen Marche, där man i årtionden gjort bra och mycket prisvärda viner.

Vår resa tar oss nu till den autonoma regionen Galicien i nordvästra Spanien. Det är ett slående vackert landskap som breder ut sig utefter Atlantkusten från Ribadeo ner mot Vigo, direkt norr om gränsen till Portugal. Regionen har också en rik gastronomisk tradition med mycket fisk och skaldjur på menyn.

Den mest kända av Galiciens fem klassificerade vinregioner är Rías Baixas, som betyder ungefär låga flodinlopp, och här härskar druvan Albariño.

Albariño är en vit druva med ursprung i Spanien. Egentligen är det bara i Spanien och Portugal den har odlats och uppskattats tidigare, men efter stora framgångarna under de senaste åren finns det både amerikanska och australiska producenter som börjat plantera druvan. Albariño är spännande, eftersom den både har bra syra och fin aromatik.

Rías Baixas har en lång historia som vinproducerande område, däremot var det inte förrän på 1990-talet som det började bli ordentligt känt. Först 1988 fick området sitt DO status och består i dag av fem underregioner som ligger geografiskt avskilda från varandra. Val do Salnés, Ribeiro do Ulla, Sotomaior, O Rosal och Condado de Tea. Av dessa är Val do Salnés det som betraktas som regionens verkliga ursprung. Bodegas La Val grundades av José Limeres 1985. Företaget förfogar idag över 90 hektar vingårdar fördelat över fem olika egendomar i underområdena O Rosal och Condado de Tea.

2019 Orballo Albariño

Spanien Rías Baixas Bodegas La Val 117 kr kr 89 poäng (++!) nr. 2696
Leverantör: Apricot AB
Ett ungt, friskt vin med ren, fräsch frukt, bra balans, bra syra och inslag av persikor, äpple, honungspomelo, sälta, våt sten, blommor och mineraler. Till detta vin funkar rätter med picklad rättika fint – till exempel med rå lax som en sashimi -en riktig cross-over.