Champagnetips!

Från högpresterande champagnehuset AR Lenoble kommer tre heta tips!

Varje år i mitten på november provar Dina Viner en stor del av alla non-vintage champagner som finns tillgängliga för svenska konsumenter. Ibland står någon producent ut lite mer än andra och i år var den producenten AR Lenoble. Två viner slutade bland de 8 första. Det är ganska ovanligt att en producent har mer än ett vin bland de tio bästa. Lenoble har gjort bra champagner under en lång tid men det verkar som man tagit ytterligare steg de senaste åren.

Nedan följer provningsanteckningar för tre viner som finns tillgängliga på Systembolaget nu. Längre ner på sidan kommer några korta ord om producenten.

AR Lenoble Cuvée Intense Brut (77256) 369 kronor 92 poäng Medelfyllig, rik och elegant champagne med gula äpplen, grape, vita persikor, citrusskal och lite mynta. Bra, balanserad eftersmak med fin syra och mineral. Drick 20-26. Kuriosa med detta vin är att Lenoble talar om vilket basår man använder genom en liten ikon ovanför etiketten. ”MAG16” står för årgång 2016 som alltså utgör en stor del av blandningen.

AR Lenoble Blanc de Blancs (77109) 419 kronor 93 poäng En, ung, stram champagne med gröna äpplen, vita blommor, citrusfrukter, skaltoner, mandarin, grapefrukt och lite kryddor. Bra, torr eftersmak med balans, fin syra, våta stenar och bra sälta SNYGGT! Drick 20-26

AR Lenoble Zero Dosage Mag 15 (70871) 389 kronor 92 poäng

Stram med vita blommor, persikor, färska mandlar, gröna äpplen, vinteräpplen, våta stenar och ren frukt med fina syror. Vinet känns inte som en ”zero dosage”. Mognaden i frukten och druvblandningen gör att det känns ganska ”bussigt”. Det finns en nyans av skalbeska i eftersmaken som jag gissar kommer från pinot meunier. Det här har inte riktigt den klingande rena frukten som Lenobles andra viner. Men till smakrik mat blir det här klockrent. Drick 20-26.

AR Lenoble Grand cru Chouilly 2012 Blanc de Blancs (79546) 659 kronor 95 poäng Elegant doft med vita blommor, vita persikor, mandlar, citrusskal, gula äpplen och kalk. Djup smak med mogen, rik frukt med citron, grapefrukt, lime, mineraler, kalk och en subtil fatton och fin sälta. Ett ”wow” är på sin plats. Drick 20-32. Det här är ingen dagslända. Det är ett vin som man kan dricka i dag och njuta av den fantastiska syran, elegansen och citrustonerna men det kommer också att åldras väl. Om man korkar upp sin sista flaska om 15 år tror jag man kommer att känna sig besviken över att man inte har fler. Drick 20-32.

.

AR Lenoble är ett av de få oberoende champagnehus som finns kvar. Lenoble har dessutom varit i familjens ägo sedan 1920 då Armand-Raphaël Graser startade företaget. Idag drivs det av fjärde generationen, Anne and Antoine Malassagne. Man har 18 hektar odlingar varav de största finns i Chouilly, en av de bästa grand cru-byarna där det i princip enbart odlas chardonnay. Ni noterade årtalet? Med anledning av pandemin blev det nog inte det 100-årsjubileum man hade hoppats på, men kanske får vi se något form av tecken på detta framöver ändå i form av någon specialflaska eller ”födelsdagscuvée”? Nu behövs inte det för att fånga uppmärksamhet. Lenobles champagner har verkligen personlighet, de följer en tydlig husstil där komplexitet, smakrikedom med kalktoner, citrus och syra finns i en härlig balans kompletterat med en föredömligt låg dosage (vinerna är märkbart torra).

I en av världens mest kontrollerade vinregioner med snåriga regelverk och kraftig dominans av kommersiella, stora tillverkare är det inte lätt att vara liten odlare. Lenoble har förvaltat sitt arv och utvecklat det på ett imponerande sätt. Faktiskt både som producent av ett fantastiskt vin men också som företag. Jag ser fram emot fler trevliga erfarenheter från AR Lenoble.

Christian Stojkovic