Winefinders vinternyheter

18 viner provade

Silver Heights Vineyards, Boizel och Schiopetto imponerar

Av Per Bill

Pandemin har inte bara gjort det svårt att prova Systembolagets sortiment, detsamma gäller naturligtvis de få men viktiga komplement som gör att den svenska marknaden för vin är spännande, högkvalitativ och med lite spets. Till slut fick jag prova en del viner från Winefinders vinterlansering. Jag blev inte besviken. Högkvalitativa, ofta bortglömda producenter på den svenska marknaden är i fokus för Winefinder.

En imponerande nykomling är Silver Heights Vineyards från Ningxia i Kina. Jag har provat viner från ett trettiotal olika producenter från Kina och detta är utan tvekan den bästa producenten jag provat från detta ganska nya vinland. Silver Heights Vineyards grundades 2007 och gör vin i provinsen Ningxia. Toppvinerna The Summit görs på druvor som odlas på 1200 meters höjd. Det ska bli spännande att följa denna högkvalitativa producent i framtiden.

Nedan följer fem av mina favoriter som just nu går att köpa via Winefinder. Information om hur man går tillväga hittar man som vanligt på www.winefinder.se.

The Summit – Cabernet Sauvignon

Champagne

A130524 NV Cuvée 630A

Frankrike Champagne Boizel

695 kr 93 poäng (++)

En djup, rik och fyllig champagne med solmogen frukt, fin mognad och inslag av persikor, passionsfrukt, aprikoser, honung, vit choklad, bröd och mineraler. Cuvée 630A är en specialcuvée med 10 år på flaska och noggrant utvalda druvor – Pinot Noir från Mailly och Cumièrs och Chardonnay från Vertus och Avize. På topp idag och tio år framöver.

Vita viner

Italien

A130704 2018 Schiopetto Friulano

Italien DOC Collio Schiopetto

229 kr 91 poäng (++)

Ett ungt, friskt vin med ren, elegant frukt, bra balans, bra syra, bra energi och inslag av persikor, äpple, litchi, paranötter, blommor och mineraler. Drick 20-28.

A130705 2018 Schiopetto Pinot Grigio

Italien DOC Collio Schiopetto

229 kr 91 poäng (++)

Ett ungt, friskt vin med blommig, aromatisk frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, litchi, vita päron, paranötter, blommor och mineraler. Drick 20-23.

Röda viner

Australien

A130551 2018 The Gables Cabernet Sauvignon

Wynns Coonawarra Estate

179 kr 91 poäng (++!)

Ett ungt, friskt vin med ren, modern, aromatisk frukt, söta bär, bra balans, bra syra och inslag av svarta vinbär, mörka plommon, kaffe, ceder, blyerts, mint, mineraler och fat. Drick 20-28.

Kina

A130235 2015 The Summit Cabernet Sauvignon

Kina Ningxia Silver Heights Vineyards

499 kr 92 poäng (+)

Ett djupt, rikt och fylligt vin med solmogen frukt, bra balans, bra syra, begynnande mognad och inslag av svarta vinbär, mörka plommon, kaffe, lavendel, basilika, stensöta, kryddor och fat. Ett charmigt och generöst vin som påminner om 1980-talets Cabernet Sauvignon-viner från Sonoma. Drick 20-30.