Vecka 50

Bästa champagnen på Systembolaget – ordinarie sortiment!

Fler och fler är vi som sitter hemma och beställer våra viner på Systembolagets hemsida. Framförallt nu i Coronatider. Trots det så är det många gånger som man bara går in på Systembolaget för att köpa några flaskor ur det ordinarie sortimentet. Därför är det mycket viktigt att veta vilka viner som är bäst i detta sortiment.

När vi nyligen blindprovade de trettio bästa icke-årgångschampagnerna (non vintage eller NV champagne för att vara lite internationell) var det en champagne i det ordinarie sortimentet som glänste lite mer än de:  Titeln Systembolagets bästa NV Champagne 2020/2021 i ordinarie tilldelas Louis Roederer för sin läckra NV Champagne Brut Premier!

NV Brut Premier

Frankrike Champagne Louis Roederer 469 kr kr 93 poäng (++) nr. 7602
Leverantör: Vinunic AB
En rund, rik och bussig champagne med solmogen frukt, bra balans, bra syra och inslag av persikor, äpple, nektariner, päron, blommor, krita och mineraler. En cuvée på 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay och 20% Pinot Meunier med 2016 som basår. Drick 20-26. Jag brukar lite förenklat dela in champagner i de som domineras av äppeltoner, de som domineras av citrustoner och de som domineras av gula stenfrukter. NV Brut Premier tillhör de som domineras av gula stenfrukter. Det ger möjligheter att servera inte bara fisk och skaldjur till vinet – NV Brut Premier fungerar även utmärkt bra till ljust kött, så juldagskalkonen kan med fördel avnjutas med ett glas NV Brut Premier från Louis Roederer!