Vecka 11

Ett första vårtecken!

Det verkar som om våren har tagit lite paus, men vi på Dina Viner har i alla falla fall börjat provar vårens och sommarens roséviner. Redan nu måste vi berätta om några av superfynden.

Rosévinerna på Systembolaget var mycket länge ett mycket sorgligt kapitel. Halvdöda, småsöta viner som stod och skräpade på hyllorna. Kvaliteten var det verkligen inte mycket bevänt med. Men det var då, det. Sedan nästan två decennier finns fräscha roséviner i olika prisklasser – från småtrevliga pratviner som funkar fint till de första varma solstrålarna på balkongen till riktigt eleganta viner, som inte skäms för sig någonstans.

Rosévin görs på röda druvor, men druvskalen, som innehåller den röda färgen, får inte ligga kvar så länge, så vinet hinner bara bli rosa.

Först ut här är ett italienskt, ekologiskt rosévin på box från det italienska kooperativet Moncaro. Kooperativet tre vinerier ligger i Marche, en vinregion på Italiens mellersta östkust. Här finns också många av kooperativets medlemmars vingårdar. Det här vinets druvor, och därmed vinet, kommer dock från Cerasuolo D’Abruzzo, som ligger lite längre söderut och är del av Abruzzo.

2020 Moncaro Organic Rosé

Italien Cerasuolo D'Abruzzo Moncaro 219 kr (3000 ml) kr 86 poäng (+++) nr. 2302
Leverantör: Winemarket Nordic
Ett ungt, fräscht rosévin med ren, elegant frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, jordgubbar, äpple, smultron, litchi, blommor och mineraler. Ekologiskt. Veganvänligt. Äta något till? Moncaro Organic Rosé funkar fint som sällskapsdryck, men en Caesarsallad med kyckling eller en räkpasta utan grädde sitter inte heller fel.