Vecka 5

Härlig Riesling på box och flaska

För två veckor sedan landade vi digitalt i den spanska regionen Galicien och dess fina vindistrikt Rías Baixas. Nu fortsätter vi till ett område vars viner fungerar bra till såväl fisk som kål och rotsaker, nämligen Tyskland och druvan Riesling.

Vi startar i Rheingau, som utan tvekan är ett av Tysklands finaste vindistrikt. Området är beläget längs floden Rhens högra strand från Wiesbaden till Lorch. I den berömda byn Johannisberg ligger familjeföretaget G H von Mumm, som har en lång och spännande historia och ja, familjen startade också ett champagnehus som fortfarande bär dess namn.

Idag äger man 65 hektar i 16 olika vingårdar i Rheingau. 20 hektar är klassade som Erstes Gewächs. De berömda vingårdarna Berg Rottland och Berg Schlossberg i Rüdesheim och Jesuitengarten i byn Winkel är tre kända vingårdar. 50° Riesling Trocken är ett av husets billigare viner och alltid mycket prisvärt. Man hittar det i Systembolagets fasta sortiment.

Till 50° Riesling Trocken kan man äta det mesta, så varför inte en bit stekt eller grillad fisk med en ugnsrostade rotsaker.

2019 50° Riesling Trocken

Tyskland Rheingau G H von Mumm 99 kr kr 87 poäng (++) nr. 5824
Leverantör: Henkell Freixenet Sweden AB
Ett ungt, friskt vin med elegant frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, pomelo, lime, krita, blommor och mineraler.