Vecka 18

Lyxigt rosévin från Österrike

Maj är en vårmånad och när det är vår är rosévin en omtyckt dryck. Trevliga, rättframma roséviner fungerar bäst utomhus på en picknick medan seriösa roséviner med fördel kan serveras till en bättre middag. Första veckan i maj kanske man inte ska utmana vädergudarna med picknick, så därför rekommenderar jag ett seriöst och mycket trevligt rosévin från Österrike. Vinet är 2019 Domaene Gobelsburg Rosé från Niederösterreich och producenten Schloss Gobelsburg.

Schloss Gobelsburg är ett av Österrikes äldsta och mest respekterade vinerier. Vingårdarna ligger mitt i distriktet Kamptal i Niederösterreich. Redan på 1740-talet började områdets munkar plantera druvstockar och framställa vin. Sedan 1996 är det Michael Moosbrugger som ansvarar för vineriet, som imponerar med att göra mycket prisvärda viner i olika priskategorier.

Om vädret ändå tillåter är 2019 Domaene Gobelsburg Rosé ändå ett lyxigt alternativ på picknickfilten, men det går med fördel att dricka det inomhus till kyckling eller annat ljust kött – eller till spröda vårprimörer. Eller varför inte servera det till årets första nässelsoppa?

2019 Domaene Gobelsburg Rosé

Österrike Niederösterreich Schloss Gobelsburg 119 kr kr 88 poäng (++) nr. 94014
Leverantör: Prime Wine Sweden AB
Ett ungt, fräscht rosévin med torr, elegant frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, tropisk frukt, äpple, blodgrapefrukt, blommor och mineraler. Rent teknisk görs detta som ett ett vitt vin och man undviker malolaktisk jäsning.