Vecka 7

Riktig bourgogne till fyndpris!

För två veckor sedan landade vi digitalt i Tyskland med fokus på druvan Riesling. Nu avslutar vi februari med ytterligare två viner som passar bra till fisk, kål och rotsaker som är i säsong i januari och februari.

Vi väljer att satsa på två viner gjorda på druvan Pinot Noir. Druvan Pinot Noir är mest känd som den ädla rödvinsdruvan i Bourgogne, men också som en av tre druvor som används i champagne. Pinot Noir är också bland odlare känd som en kinkig och svårodlad druva som kräver god omvårdnad och inte trivs på många växtplatser.

Kanske är det därför som Pinot Noir-viner sällan är billiga att köpa. Vi har dock hittat två viner som är mycket bra och prisvärda och som dessutom fungerar bra med säsongens råvaror.

Vi börjar i självaste Bourgogne och hos den ganska stora producenten Francois Martenot. Företaget gör ett flertal olika cuvéer och vi har valt den billigaste som finns på Systembolaget. Redan i Francois Martenot Bourgogne Rouge, som kallas Cuvée Prestige får man fina Pinot Noir-toner.

Vinet fungerar bra till stekt fisk som serveras med en ugnsbakad rotselleri med brynt smör.

2018 Bourgogne Cuvée Prestige Francois Martenot Pinot Noir

Frankrike Bourgogne Francois Martenot 129 kr kr 88 poäng (++) nr. 5361
Leverantör: Apricot AB
Ett ungt, smakrikt och torrt vin med mörkröd frukt, bra balans, bra syra och inslag av mörka körsbär, moreller, körsbärskärna, ceder och mineraler.