Vecka 29

Sommarvin i Systembolagets ordinarie sortiment – del 1

Bland sommarens nya årgångar i Systembolagets ordinarie sortiment har jag valt ut fyra riktigt trevliga sommarviner. Att jag valt viner ur Systembolaget ordinarie sortiment gör det lättare för er att hitta vinerna även på sommarortens mindre välsorterade systembutik.

Familjen Lurton hör till de mest kända namnen i Bordeaux. Familjen har kontrollerat kända egendomar i området i fem generationer. På 1930-talet var Francois och Denise Lurton frontgestalterna bakom ett växande vinimperium. De fick fyra barn, varav André och Lucien var de äldsta. När Francois dog i början på 70 talet delades egendomarna upp bland de fyra barnen och samtliga fortsatte att vara verksamma inom vinnäringen, och är det fortfarande. André ärvde bland annat Chateau Bonnet. Dessutom köpte han flera andra slott i Graves och i och med detta började den verkliga framgångssagan.

Av Andrés sju barn är det sönerna Jaques och Francois som har synts mest, men familjens namn dyker upp i en stor del av världens vinregioner. I maj 2021 var det precis två år sedan André Lurton dog. Familjemperiet har sonen Jaques Lurton vid rodret. Förutom ett brinnande engagemang som entreprenör och vingårdsägare har André Lurton förmedlat sin osannolika förmåga att skapa bra, prisvärda viner till sina barn.

Francois har inte helt klippt navelsträngen till familjens Bordeauxegendomar, men driver framför allt sina egna framgångsrika vinprojekt i Frankrike, Spanien, Chile och Argentina. Han driver företaget bakom det framgångsrika varumärket Les Fumées Blanches. Ett av hans viner som alltid imponerar är just ett vitt vin från Bordeaux. Vinet heter kort och gott Sauvignon Bordeaux.

Det här vinet fungerar såväl som aperitif som till sallader, fisk och skaldjur. Vi provade det till en citronkyckling med oliver och nypotatis i ugn och stortrivdes i sommarvärmen!

2020 Sauvignon Bordeaux

Frankrike Bordeaux François Lurton 99 kr kr 88 poäng (++!) nr. 4184
Leverantör: The WineAgency Sweden
Ett ungt, friskt vin med fräsch frukt, bra balans, bra syra, fin örtighet och inslag av grapefrukt, gröna äpplen, krusbär, pomelo, färsk ananas, blommor och mineraler.