Vecka 15

Superfynd från Argentina

Förra veckan skrev vi om konsten att kombinera lamm och rött vin och med tanke på det svala vädret håller vi oss kvar bland de röda vinerna och tittar på ett superfynd (+++) från Argentina med svensk anknytning.

Fincas Patagonicas ägs av Patricia Ortiz, vars mamma kommer från Sverige. Företaget ligger i Mendoza, som är vinlandet Argentinas finaste del. Fincas Patagonicas målsättning är att producera viner i världsklass, men att samtidigt skydda miljön och bevara regionala kulturer. I den moderna vinanläggningen är Fabian Valenzuela chefsvinmakare. Till sin hjälp har han sedan några år Jean Claude Berrouet, som har ett långt förflutet som vinmakare på legendariskaChateau Petrus. Tillsammans gör de vin på druvor som odlats på hög höjd. Jag gillar husets viner och dessutom är de alltid mycket prisvärda. Veckans vin är extra extra prisvärt – vi kallar det superfynd.

Till ett så pass smakrikt vin som Tapiz Organic Reserve Malbec passar rostade rotsaker, svamprätter eller en köttbit – gärna vilt eller något från det lokala slakteriet.

2018 Tapiz Organic Reserve Malbec

Argentina Mendoza Fincas Patagonicas 139 kr kr 90 poäng (+++) nr. 6529
Leverantör: Vinovativa
Ett djupt, rikt och fylligt vin med ren, mörkröd frukt, söta bär, bra balans, bra syra och inslag av hallon, cassis, violer, blåbär, lakrits, mineraler och fat. En prissänkt, ekologisk Malbec med massor av charmig söt frukt. Drick 21-28. Första lanseringsdag: 2015-12-01