Vecka 13

Superfynd (+++) från Domaine de Reuilly

Vecka 13 är inledningen på påsken i år. I månadsskiftet mars-april är det svårt att hitta några svenska primörer och jordkällarens lager av rotsaker börjar sina, så den här gången tar vi tag i vinfunderingarna utifrån två av påskens huvudattraktioner, nämligen äggen denna vecka och lammet nästa vecka.

Denna vecka fokuserar vi alltså på ägg och vin – en svår kombination hävdar många. Inte svårt alls ,hävdar jag. Att ägg skulle vara svårt att kombinera med ägg är en gammal myt som levt kvar länge, trots att det enda viktiga är att använda vin med hög syra om man ska kombinera det med en rinnig äggula.

Mousserande vin, champagne, torr Riesling och Sauvignon Blanc är fyra säkra kort med fin syra som med lätthet gör munnen fräsch efter en lös äggula. Veckans vin blev nyheten 2019 Reuilly Les Pierres Plates från Domaine de Reuilly i Loire.

Vindistriktet Reuilly ligger i övre Loiredalen cirka 60 km sydväst om Sancerre. Och just Sancerre är vad detta vin smakar. Det fina är dock att vinet bara kostar hälften så mycket som en Sancerre, så här har ni ett superfynd såväl till äggrätter och lax i påsk som till fisk och skaldjur så länge de är i säsong. Till 2019 Reuilly Les Pierres Plates passar det förstås också utmärkt med en nässelsoppa med sous vide-tillagat ägg. 63 grader i en timma brukar fungera bra.

2019 Reuilly Les Pierres Plates

Frankrike Reuilly Domaine de Reuilly 139 kr kr 90 poäng (+++) nr. 95106
Leverantör: Giertz Vinimport AB
Ungt, friskt och aromatiskt med nässlor, vita vinbär, blommor, pomerans och gula äpplen. Krispigt snygg eftersmak med citrus, grapefrukt, bra syra, sälta och mineral. Elegant, krispigt snygg och extremt prisvärd Sauvignon Blanc. Ekologiskt. Drick 21-28. Lanseringsdag: 2021-03-23 6000 buteljer