Vecka 6

Superfynd från Von Winning

Förra veckan var vi på besök i regionen Rheingau. Nu förflyttar vi oss lite söderut till den varma och stora vinregionen Pfalz, som ligger som en förlängning av Alsace i Frankrike. Här odlas självklart Riesling, men även röda druvor som Pinot Noir trivs i det varma klimatet.

Von Winning är ett relativt nytt namn i den tyska vinindustrin, men långt ifrån ett nytt vineri. Egendomen grundades 1849 av Friedrich Deinhard och hette fram till 2008 Dr. Deinhard. Kring millennieskiftet köpte Achim Niederberger tre klassiska vinerier: Dr. Deinhard, Bassermann-Jordan och Reichsrat von Buhl. Efter stora investeringar och kärleksfull restaurering av egendomarna är de åter uppe på den absoluta toppen av tyska vinegendomar. Von Winning har 50 hektar vingårdar där de bästa är Kalkofen, Kieselberg, Langenmorgen och Paradiesgarten i Deidesheim, Pechstein, Jesuitengarten och Ungeheuer i Forst och Reiterpfad i Ruppertsberg.

2019 Win Win är även det ett mycket användarvänligt vin som fungerar bra till det mesta. Senast provade jag det till torskrygg med stekta kantareller, vilket var en härlig kombination.

2019 Win Win

Tyskland Pfalz Von Winning 139 kr kr 90 poäng (+++) nr. 79394
Leverantör: Intermondi AB
Ett torrt, friskt vin med fräsch frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, äpple, honungspomelo, vita persikor, våt sten, blommor, krita och mineraler. Drick 21-29.