Vecka 49

Systembolagets mest prisvärda Crémant är en titel som delas mellan två viner.

Årets mest prisvärda Crémant är en titel som för året 2021 delas av två producenter som under många år levererat högkvalitativa mousserande viner till den svenska marknaden.

Den ena producenten är Charles Wantz i Alsace och den andre är Louis Bouillot i Bourgogne.

Charles Wantz vingårdar ligger runt staden Barr i den nordligare delen av Alsace. Här producerar man såväl mousserande som stilla vin. Charles Wantz är ett familjeföretag, med anor tillbaka till 1563. Idag drivs egendomen av Eliane, dotter i familjen Wantz, och hennes make Erwin Moser. Vinerna är rena och friska med fin syra och mineraltoner. Husets Crémant d’Alsace Carte Noir Brut är år ut och år in ett av Systembolagets bästa och mest prisvärda mousserande viner.

Louis Bouillot grundades 1877 i Nuits-St-Georges i Bourgogne. Numera ägs företaget av Boisset-gruppen, som är den tredje största vingruppen i Frankrike!

Båda vinerna är gjorda på klassiskt vis med en andra jäsning på flaska. Båda fungerar bra som aperitif och kan med fördel tas med till bordet för att ackompanjera en fin förrätt med inspiration från havet. Louis Bouillot gör flera mycket prisvärda mousserande viner. Just nu är det NV Crémant de Bourgogne Brut Rosé som är mest prisvärd av dem alla.

NV Crémant de Bourgogne Brut Rosé

Frankrike Bourgogne Louis Bouillot 129 kr kr 89 poäng (++!) nr. 7781
Leverantör: Giertz Vinimport
Ett ungt, friskt mousserande vin med fräsch frukt, bra balans och inslag av grapefrukt, pomelo, smultron, blommor och mineraler. En cuvée på Pinot Noir, Gamay, Chardonnay och Aligoté.