Vecka 20

Underbar Chianti Classico från en av världens äldsta vinfamiljer

Efter en sval start på maj är temperaturerna bättre den här tredje veckan i maj, men någon riktig värma är det inte fråga om. Vi väljer därför ett riktigt härligt och elegant vin från Chianti Classico i Toscana.

Familjen Mazzei är en av världens äldsta vinfamiljer med över 600 år i branschen. År 1435 köpte familjen Mazzei slottet och ägorna som idag är Castello di Fonterutoli. Egendomen ligger strax söder om Castelina i Chianti Classico. Marchesi Mazzei leds idag av bröderna Filippo och Francesco Mazzei med nästa generation redan involverad i arbetet. Castello di Fonterutoli är en stor egendom som har hela 117 hektar vingårdar, varav merparten är planterad med druvan Sangiovese.

Veckans vin är ett superfynd finns i Systembolagets fasta sortiment. Ett klassiskt rött vin från Toscana med breda användningsområden som pizza och pasta med tomatsås samt svamp. Pasta med vildsvinsragu är en ganska vanlig rätt i området – i sin enklaste form som en bolognese, men med lagerblad, enbär, salvia, rosmarin och chilipeppar och lång tid på spisen.

2018 Fonterutoli Chianti Classico

Italien Toscana Marchesi Mazzei 159 kr kr 91 poäng (+++) nr. 32229
Leverantör: Vintedge
Ett ungt, friskt vin med klingande ren frukt, bra balans, bra syra och inslag av körsbär, tranbär, lingon, mullbär, kryddor och fat. En cuvée på 90% Sangiovese och resterande 10% Malvasia Nera, Colorino och Merlot. Drick 21-28.