Vecka 35

Utvecklad i Simrishamn

Bland sensommarens spännande viner i Systembolagets breda sortiment har jag valt ut fyra riktigt trevliga och matvänliga viner. Att jag valt viner ur Systembolaget olika sortiment gör att ni kanske behöver beställa vinerna på systembolaget.se, men det är numera både enkelt och smidigt.

2009 grundades Nordic Sea Winery i Simrishamn. Vineriet är inte det första, men däremot det största i Sverige. Visserligen finns det bara två hektar egna vingårdar, men redan 2010 producerade man 19 miljoner liter vin. Idag är siffran betydligt högre och kapaciteten på vineriet ligger på 25 miljoner liter vin per år. Stora delar av produktionen går till Sverige, men mer och mer exporteras till ett tjugotal länder såsom närliggande Tyskland, Norge, Danmark och de baltiska länderna, men också till fjärran länder som Kina, Kanada, Dubai och Japan. Totalt exporteras vin från Skåne till tjugo länder. Bakom detta jätteprojekt finns Takis Soldatos, Sveriges största och mest framgångsrika vinentreprenör, som steg för steg förfinar sina viner på ett imponerande sätt.

2019 Palazzo Mio Grillo

Italien Sicilien Nordic Sea Winery 64 kr kr 85 poäng (+++) nr. 6384
Leverantör: Oenoforos
Ett torrt, friskt vin med fräsch frukt, bra balans och inslag av grapefrukt, päron, melon, krita och mineraler. Ekologiskt