Vecka 1

Veckans vin vecka 1

Umani Ronchi är ett stort, familjeägt vinhus med verksamhet i både Marche och Abruzzo. Vinegendomen har fått sitt namn av Dr. Gino Umani Ronchi och grundades 1957. Sedan nästan femtio år drivs företaget av Bianchi-Bernetti-familjen. Den totala produktionen uppgår idag till cirka tre miljoner flaskor per år. Det långsiktiga målet är fem miljoner flaskor. Umani Ronchis vingårdar i båda regionerna genomgår för tillfället en omställning till ekologisk odling. Man tillverkar några av Italiens mest prisvärda viner och basvinerna Casal di Serra Classico Superiore och Montepulciano d’Abruzzo Bianchi slår ofta dubbelt så dyra viner i blindprovningar. Noterbart är också att de flesta av husets viner klarar minst fem års lagring utan problem, vilket är imponerande.

Till detta rena och fräscha vin äter jag gärna gravad lax på fint skuren eller riven rättika. Lite japansk soja eller ponzu samt lite dill är allt som behövs. Vill man snofsa till det lite mer kan man marinera delar av rättikan och en mindre rödlök i risvinäger för att få en spännande smakbrytning.

2019 Casal di Serra Classico Superiore

Italien Verdicchio dei Castelli di Jesi Umani Ronchi 99 kr kr 88 poäng (++!) nr. 12419
Leverantör: Enjoy Wine & Spirits AB
Ett runt, rikt och bussigt vin med aromatisk frukt, bra balans, bra syra och inslag av persikor, äpple, mandel, litchi, blommor och mineraler. En cuvée på ekologiskt odlad Verdicchio.