Vecka 2

Veckans vin vecka 2

Som vi berättade i förra veckans vintips försöker vi i år kombinera två av våra favorithobbys dels att hitta riktigt prisvärda viner, dels att para ihop dem med närproducerade råvaror eller svenskt mathantverk.

De två första veckorna på året har vi mentalt rest till den italienska vinregionen Marche, där man i årtionden gjort bra och mycket prisvärda viner. Veckans vin är rött och finns i Systembolagets ordinarie sortiment både på box och flaska. Producenten heter Ciù Ciù di Bartolomei och grundades 1970 av makarna Pasquale och Anna Bartolomei. Idag drivs egendomen av sönerna Massimilian och Walter Bartolomei. Egendome,n som omfattar cirka 180 hektar, ligger på kullarna utanför staden Offida som idag har DOCG-status.

Till detta generösa, smakrika vin med fina toner av mörka bär och torkade örter serverar jag gärna rostade rotsaker, gärna kryddade med timjan och/eller rosmarin, som kan stå för sig själva eller kombineras med kött, fisk eller stekost.

2019 Grande Sangiovese

Italien Marche Ciù Ciù di Bartolomei 79 kr (750ml) / 239 kr (3000ml) kr 86 poäng (++!) nr. 2334
Leverantör: Vinovum AB
Ett ungt, friskt vin med snygg, torr frukt, bra balans, bra syra och inslag av körsbär, tranbär, plommon, röd citrus, torkade örter och mineraler. Organiskt.