Vecka 52

Vinnare av Dina Viners årliga blindprovning är: Brut Classique från Alfred Gratien

Trots årgångschampagnernas fördelar är det NV-champagne (non vintage) som är viktigast i Champagne. NV-champagne, som på svenska brukar kallas standardchampagne eller årgångslös champagne, är den viktigaste produkten för 99 procent av alla champagnehus. Det är på denna produkt man tjänar merparten av sina pengar, och det är också här som yrkesskickligheten sätts på riktigt stora prov. Vem som helst kan göra en bra årgångschampagne i liten skala ett riktigt bra år, men att år efter år producera en högkvalitativ, hustypisk cuvée ställer stora krav på professionalitet samt en stor källare med äldre viner för att göra harmonisk cuvée.

I år är vinnaren en champagne som av någon oförklarlig anledning inte varit med och tävlat så ofta tidigare. Vinnaren är NV Brut Classique från Alfred Gratien. Juryns motivering lyder: ”Med charm, trogen, personlig husstil, komplexitet och härligt läskande frukt har denna mustiga champagne något för alla!”

NV Brut Classique

Frankrike Champange Alfred Gratien 395kr kr 93 poäng (+++) nr. 79752
Leverantör: Henkell Freixenet Sweden
Ett djupt, rikt och fylligt vin med torr, komplex frukt, bra balans, bra syra och inslag av vinteräpplen, persikor, passionsfrukt, våt sten, sälta, bröd, blommor, mineraler och fat. En cuvée på 46 % Chardonnay, 30 % Pinot Meunier och 24 % Pinot Noir. Basår 2015. Drick 20-26.